Besties interviewt ambassadeur Dieuwertje Blok

Naarmate de herkenbaarheid van onze luisterkaarten toeneemt, zien wij gelukkig dat steeds meer kinderen en (groot)ouders fan van Besties worden. Ook schrijvers, acteurs en bekende mensen met wie Besties samenwerkt, zijn enthousiast en worden ambassadeur. Één van de Besties-ambassadeurs is kinderheld Dieuwertje Blok. Dieuwertje sprak al 3 luisterverhalen in (waaronder Sinterklaas en de snoepsmikkelaars) en doet voor Besties een (klein) boekje open over zichzelf.

Dieuwertje Blok haar grootste hobby

Dieuwertje vertelt allereerst dat 1 van haar grootste hobby’s (voor)lezen is. Dat kunnen we wel begrijpen, want haar hele huis ligt vol met boeken. “Van biografieën tot romans, ik lees heel graag boeken. Ik lees zowel Engelse als Nederlandse boeken en meer fictie dan non-fictie”, vertelt Dieuwertje.

Dieuwertje Blok presenteert radio- en tv-programma’s, maar de meeste mensen en kinderen kennen haar als vast gezicht tijdens de intocht van Sinterklaas op tv en als presentatrice van het Sinterklaas Journaal. Zelf vindt ze juist de afwisseling in haar werk zo leuk: “Ik doe veel verschillende dingen; ik spreek in, ik presenteer, ik schrijf, ik heb in het theater gestaan. En nog steeds word ik weleens wakker met de vraag ‘wat zal ik nou eens worden?’, maar dat is gewoon mijn levensinstelling”, lacht ze.

Lachen is iets dat Dieuwertje graag doet en dan vaak ook om zichzelf. “Ik kan erg lachen om mezelf! Ik vind het belangrijk om dat wat ik doe serieus te doen, maar mezelf daarin niet te serieus te nemen. Zelfspot vind ik belangrijk.”

Tijdens het inspreken van de luisterverhalen heeft Dieuwertje ook veel gelachen. “Ik heb de verhalen van Sinterklaas en de Snoepsmikkelaars, Dolfje Weerwolfje en Het Muizenhuis ingesproken. De avonturen van muizen Sam en Julia vond ik leuk om te vertellen, maar de verhalen van Dolfje Weerwolfje leefden het meest toen ik ze insprak. Neef Leo met zijn gekke stem bijvoorbeeld. En heerlijk om regelmatig mijn ‘ahoooeeee’ wolvenhuil (ook thuis) op te zetten!”

Dieuwertje Blok

Over Besties gesproken, wat vind je daar eigenlijk van? “Een ontzettend leuk idee! Het is weer een nieuwe manier om boeken en verhalen bij kinderen te brengen op een simpele, gebruiksvriendelijke en verantwoorde manier”, reageert Dieuwertje. Ze gaat door: “Besties past bij wat ik veel doe. Ik bezoek scholen om voor te lezen, bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek. Ik ben erg voor de promotie van lezen. Lezen prikkelt de verbeelding en is goed voor de taalontwikkeling. Ook geeft (voor)lezen een ingang om het ergens over te hebben. Als je aan kleine kinderen een boek voorleest, heb je snel interactie over iets wat in een boek gebeurt. 

Ik ben voorstander van producten die de laaggeletterdheid tegengaan, lezen bevorderen en rust brengen. Rust om te luisteren naar en verdwijnen in een verhaal. Op een scherm wordt alles ingevuld. Het leuke aan een boek lezen of luisteren is dat je je eigen verhaal maakt en dat het je verbeelding aanzet. Dat vind ik het leuke aan Besties, dat je met 1 karakter een verhaal luistert, lekker je ogen dicht kunt doen en in je eigen verhaal verdwijnt.”

Voor jou dus veel Besties luisteren de komende tijd? “Dat niet, de drukke Sinterklaasperiode komt er weer aan. Maar daar kijk ik erg naar uit. Mijn favoriete Sinterklaas-snoepgoed zijn kruidnoten. Het eten van die eerste kruidnoot stel ik zo lang mogelijk uit, want anders kan ik niet stoppen met snoepen.” Als grote vriendin van Sinterklaas sluit Dieuwertje af met wat wijze woorden. “Sinterklaas en ik zijn al erg lang bevriend en die vriendschap is voor mij erg bijzonder. Ik durf Sinterklaas alles te vragen, sowieso mag je iemand altijd alles vragen. Je moet alleen niet op alles een antwoord verwachten 😉 !”

Het Sinterklaasjournaal is vanaf 13 november elke dag te zien om 18.00 uur op Zapp.

Krijg 10% korting op je eerste bestelling

Formulier voor de exit korting popup